Te midden van de coronacrisis blijkt de beloning van bestuurders een heel belangrijke signaalfunctie te vervullen voor aandeelhouders en maatschappij, met Air France-KLM en Wolters Kluwer als recente voorbeelden. De afweging van de gevolgen voor de topbeloning is een lastige. Iedere onderneming maakt deze voor zich, afhankelijk van de specifieke omstandigheden. Er is dan ook geen uniforme aanpak, maar er begint zich bij verschillende partijen wel een logica te ontwikkelen die we hieronder op hebben uitgewerkt:
Korte termijn variabele beloning (bonus) 2019:
Beloning over het afgelopen jaar, inclusief bonus, wordt vastgesteld en uitbetaald conform beleid tenzij sprake is van aanzienlijke liquiditeitsrisico’s. In dat geval zal ook uitkering van het dividend aan aandeelhouders ter discussie staan. Voor een luchtvaartmaatschappij in acute nood zoals KLM bijvoorbeeld is opschorting van de bonus over 2019 evident.
Salaris 2020:
Als de impact van de coronacrisis leidt tot grote personele consequenties en/of grote druk op de bedrijfsresultaten en/of een sterke mate van overheidssteun, ligt een tijdelijke verlaging van het salaris van de bestuurders voor de hand als signaal van betrokkenheid en solidariteit. Brouwer Heineken en bouwer BAM gaven het voorbeeld, met een verlaging van 20%, zolang de pandemie voortduurt. Een korting op het absolute salarisbedrag werkt door in het hele beloningspakket, waarin variabele beloning als percentage van het salaris wordt bepaald.
Bonus 2020:
De korte termijn variabele beloning zal dit jaar in de meeste gevallen de impact van de coronacrisis op de bedrijfsresultaten reflecteren. Het uitgangspunt zal moeten zijn dat de consequenties daarvan gedragen worden. De prestatiedoelstellingen aanpassen naar of alsnog formeel vaststellen op een post-corona-niveau is vragen om kritiek van stakeholders. Ook hier weer laat Air France-KLM zien dat een specifiek op de crisis toegesneden variabele beloning maatschappelijk gezien erg gevoelig ligt.
Lange termijn variabele beloning 2020:
De variabele beloning op basis van de prestaties over de komende drie jaar reikt – naar we mogen hopen – ver over de pandemie heen. Het karakter is sterk toekomstgericht en de voorwaardelijke toekenning van de lange termijnbeloning kan dan ook in stand blijven. Wel zit er bij veel ondernemingen een risico in de sterk gedaalde beurskoersen: bij bepaling op basis van huidige dagkoersen kan de voorwaardelijke toekenning van aandelen buitensporig groot uitvallen. Overweeg om het aantal toe te kennen aandelen te bepalen op basis van de koers in een langere periode, bij voorkeur de gemiddelde koers in het eerste kwartaal, tijdens welke de impact van het virus nog niet (volledig) doorwerkte in de beurskoersen.
De aanpak van deze crisis vraagt hoe dan ook om maatwerk en afwegingen voor de specifieke organisatie. Focus Orange is graag beschikbaar om vrijblijvend mee te denken over een adequate aanpak in de voorliggende situatie.
Meer over wat Focus Orange kan betekenen in tijden van de Coronacrisis, kijk dan hier