Unilever-baas verdient 292 keer zo veel als medewerker

Kloof tussen topman en gemiddelde medewerker het grootst bij levensmiddelenbedrijf

De topman van Unilever, Paul Polman, verdient 292 keer meer dan de gemiddelde werknemer bij de producent van thee, wasmiddel en shampoo. Hij is daarmee bij de grote Nederlandse beursfondsen koploper in de ranglijst van wat de loonkloof heet.

Sinds dit jaar vraagt de code voor goed ondernemingsbestuur een toelichting van bedrijven op de interne beloningsverhoudingen. De achterliggende gedachte is dat commissarissen bij de vaststelling van de salarissen voor de top niet alleen een vergelijking maken met andere bestuursleden in binnen- en buitenland, maar ook nadenken over het effect binnen de eigen onderneming. De hoop is dat de discussie een dempend effect heeft op de beloning van de top. Die is de afgelopen decennia, mede door de introductie van een variabele beloning in aandelen, veel harder gestegen dan die van de doorsnee werknemer.

Lees het volledige artikel van FD of luister op BNR.

De redactie van Focus Orange publiceert met regelmaat artikelen op het gebied van personeelstrategie, beloningen, duurzame inzetbaarheid, pensioen en people analytics. Contact opnemen met de redactie kan via redactie@focusorange.com.

Populaire berichten

Deel dit artikel

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Scroll naar top