Bouw toekomstig pensioen niet op wensdenken over rendement

Coen Teulings heeft geen gelijk, dus Henk Krol ook niet. Dat beweren Ronald Doornbos en Theo Gommer. Zij zien niets in het delen van beleggingsrisico’s.

Eind vorige maand schreef hoogleraar Coen Teulings een artikel onder de prikkelende kop ‘Het gelijk van Henk Krol.’ Hij komt tot de conclusie dat solidariteit tussen generaties zin heeft. Overgang naar een nieuw pensioenstelsel met individuele pensioenpotten zonder intergenerationele risicodeling, leidt tot 10 à 20% lagere pensioenen, zegt de hoogleraar met verwijzing naar CPB­-onderzoek.

Naar onze mening wordt hier gebruik gemaakt van wensdenken. In onderzoek uit 2014 heeft het CPB de winst van intergenerationele solidariteit ingeschat op 3%, veel lager dan het onderzoek waar Teulings naar verwijst.

Ronald Doornbos is partner bij Focus Orange. Theo Gommer is pensioenadvocaat en verbonden aan Akkermans & Partners en voorzitter NOPD.

Lees hier het volledige artikel van Pensioen Pro.

Geschreven door

Ronald Doornbos is partner en medeoprichter van Focus Orange en leid de pensioenpraktijk. Met een achtergrond als econometrist en actuaris heeft hij veel ervaring opgedaan als adviseur van grote ondernemingen en als (certificerend) actuaris van een groot aantal pensioenfondsen in Nederland.

Populaire berichten

Deel dit artikel

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Scroll naar top