Doorwerken of doorbeleggen na pensioendatum, wat zijn de gevolgen?

Steeds meer deelnemers in pensioenregelingen krijgen te maken met een beschikbare premieregeling; ook wel iDC (individual Defined Contribution) genoemd. Een persoonlijk pensioenvermogen zoals in iDC zal waarschijnlijk ook de basis gaan vormen van een nieuw pensioenstelsel in Nederland. Dat stelsel is onderdeel van de lopende kabinetsonderhandelingen. Deze ontwikkeling wakkert ook de discussie over (meer) mogelijkheden tot het doorwerken en doorbeleggen na de pensioendatum aan. In een blog van Cindy Centen en Eko Loijenga op de website van ADP geven zij een overzicht van de mogelijkheden en 5 belangrijke adviezen voor werkgevers.

Bij een beschikbare premieregeling wordt – zoals wellicht bekend – kapitaal gespaard, waarvan op de pensioendatum pensioen wordt aangekocht. Dus de uitkering ligt nog niet vast ‘tijdens de rit’, maar wordt definitief vastgesteld wanneer men met pensioen gaat.

Maar goed, dan komt het moment dat men met pensioen wil gaan, maar tot de conclusie komt dat het te verkrijgen pensioen volgens de opgave van de pensioenuitvoerder toch wel fors tegenvalt. Reden daarvoor is dat bij het sparen voor pensioen rekening is gehouden met een rentestand op de pensioendatum van 3% of 4%. Dus dat in de toekomst ook dat rendement van 3% of 4% gemaakt kan worden en dat een verzekeraar daarmee dan al vooraf rekening houdt bij jouw aankoop van pensioen. Hoe hoger de rentestand, hoe hoger het pensioen dat je kunt aankopen. Maar… in werkelijkheid is die rentestand sinds ongeveer 2012 fors gedaald tot zelfs onder de 1%. En dat heeft tot gevolg dat een aan te kopen pensioen tot wel de helft lager is dan bij bijvoorbeeld 4% rente!

De beste manier om geen pensioengat te ervaren na de pensioendatum is gewoon blijven doorwerken. Er zijn steeds meer mogelijkheden om dat te doen en de barrières daarvoor vanuit de werkgever worden steeds kleiner. Denk bijvoorbeeld aan een aangepaste loondoorbetalingsregeling bij ziekte voor AOW’ers. Voor veel mensen is dat echter geen optie, mogelijk omdat zij niet zo tevreden (meer) zijn over hun huidige baan. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen graag langer doorwerken naarmate zij meer tevreden zijn over hun huidige baan. Het komt uiteraard ook voor dat doorwerken gewoon geen optie is omdat mensen écht niet meer kunnen, versleten zijn.

Lees het volledige artikel op de website van ADP.

Eko Loijenga heeft meer dan 20 jaar ervaring als pensioenadviseur. Hij is actuaris met als specialisme pensioenen en sociale verzekeringen en daarnaast lid van het Koninklijk Actuarieel Genootschap.

Cindy Centen is senior pensioenconsultant bij Focus Orange. Na het behalen van haar studie Toegepaste Wiskunde aan de Universiteit Twente is Cindy gaan werken in de pensioenwereld. Inmiddels heeft Cindy 20 jaar ervaring opgebouwd bij onder andere adviesbureau Towers Perrin en verzekeraar Achmea.

Populaire berichten

Deel dit artikel

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Scroll naar top