Pensioenregelingen die nu al voldoen aan het pensioenakkoord, hanteren een leeftijdsonafhankelijke premie van gemiddeld 7% van de pensioengrondslag (het salarisdeel waarover pensioen kan worden opgebouwd). In een vorig artikel hebben we daarop ingezoomd. Deze keer nemen we je mee in de regelingen die nog niet zo ver zijn en nog steeds een leeftijdsafhankelijke premie kennen. Hoe zouden deze regelingen er uit kunnen zien als ze wél voorbereid zijn op wat gaat komen?
Om deze vraag te beantwoorden kijken we naar de gemiddelde premie-inleg in de beschikbare premieregelingen en in de regelingen bij pensioenfondsen uit onze pensioenbenchmark. Deze laatste betreffen veelal middelloonregelingen en vergelijkbare Collective Defined Contribution (CDC)-regelingen, waarbij premieafspraken zijn gemaakt. In onze berekeningen gaan wij uit van een fictief persoon van 40 jaar met een jaarsalaris van € 40.000. Verder nemen we aan dat werkgevers min of meer de huidige pensioenlasten zullen nastreven in de nieuwe regeling, nu er geen reden is de arbeidsvoorwaarde pensioen ineens veel meer of veel minder waarde willen geven.
Beschikbare premieregelingen
Uit onze benchmark blijkt dat de gemiddelde premie in een beschikbare premieregeling ongeveer 13% van de pensioengrondslag bedraagt. De leeftijdsonafhankelijke premie of vlakke premie in de nieuwe regeling zal dan eveneens gemiddeld 13% bedragen. De spreiding in premie blijkt niet groot: het merendeel van deze regelingen zal een vlakke premie tussen de 10% en 15% van de pensioengrondslag kennen.
Pensioenfondsregelingen
Bij de pensioenfondsregelingen (middelloon en CDC) ligt dat gemiddelde premiepercentage met 23% bijna twee keer zo hoog. Zeven op de tien ondernemingen met een dergelijke regeling zal naar verwachting een premiepercentage tussen de 20% en 30% van de pensioengrondslag gaan hanteren. Een ander verschil met de huidige beschikbare premieregelingen is dat de middelloon en CDC-regelingen vanaf 2026 niet meer mogen bestaan. Naast een overgang op een vlakke premie dienen ook de toezeggingen in pensioen omgezet te worden in een toezegging in premie, ofwel premieregeling. De toezegging in pensioen zal verdwijnen en er zal worden gecommuniceerd in termen van verwacht pensioen.
Verschillen per sector
Bij de overgang naar het nieuwe systeem zien we op voorhand verschillen ontstaan in huidige beschikbare premieregelingen en middelloon/CDC-regelingen. Ook over diverse sectoren zien wij verschillen ontstaan. De sector ICT hanteert de laagste premies. Industrie, Logistiek en Financiële Dienstverlening hanteren relatief hoge premies. Met een gemiddelde premie van tegen de 30% van de pensioengrondslag aan zullen deze sectoren vrijwel geheel gebruikmaken van de fiscale ruimte die het nieuwe stelsel biedt.

De laatstgenoemde sectoren kennen eveneens een grote spreiding in de verwachte premies die ondernemingen zullen hanteren. Een aantal ondernemingen zal de premie zelfs omlaag moeten brengen om binnen de fiscale grenzen te blijven. In de sectoren met een grote spreiding kan het lastig worden om te bepalen wat een marktconforme premie zal zijn. Werkgevers in deze sectoren doen er goed aan nu al na te denken wat voor regeling ze willen aanbieden aan hun medewerkers. Hoe zou je je als werkgever willen positioneren in de markt, welke plek dient pensioen te krijgen in het totale arbeidsvoorwaardenpakket en wat zijn de kosten die ik kan dragen als werkgever?