Nieuw pensioenstelsel (eindelijk) in zicht?

Er wordt veel gesproken en geschreven over het Nederlands pensioenstelsel. Soms positief, soms negatief. Feit is dat al lange tijd door allerlei partijen wordt gediscussieerd over hoe wij ons pensioenstelsel duurzaam in stand kunnen houden. En daarbij geldt: zoveel partijen, zoveel meningen.

Maar nu lijkt opnieuw een doorbraak over het langverwachte pensioenakkoord nabij. Premier Rutte is 'optimistisch', zei hij tijdens de Algemene Beschouwingen. In Den Haag wordt gefluisterd dat mogelijk komende weken een plan op papier staat met daarop de handtekeningen van werkgevers, werknemers en de onafhankelijke leden van de Sociaal Economische Raad (SER). En dat voldoende draagvlak heeft van de politiek. Maar het zou niet de eerste keer zijn dat het optimisme groot is en de handtekeningen toch uitblijven. Gaat de geschiedenis zich herhalen? Of is het deze keer echt anders?

Prinsjesdag is geweest en er ligt nog géén voorstel. Maar de druk blijft op de ketel! De contouren van het nieuwe pensioenstelsel (afschaffing van de doorsneepremiesystematiek, overgang naar een vorm van persoonlijk pensioenvermogen) zingen weer steeds vaker rond. De vraag is: wanneer gaan alle partijen tot een akkoord komen?

Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen?

Geschreven door

Ronald Doornbos is partner en medeoprichter van Focus Orange en leid de pensioenpraktijk. Met een achtergrond als econometrist en actuaris heeft hij veel ervaring opgedaan als adviseur van grote ondernemingen en als (certificerend) actuaris van een groot aantal pensioenfondsen in Nederland.

Populaire berichten

Deel dit artikel

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Scroll naar top