Laten we beginnen dat we voorstanders zijn van de herziening van ons Nederlandse pensioenstelsel. Want hoewel het Nederlandse pensioenstelsel internationaal nog altijd hoog staat aangeschreven, piept en kraakt het al meer dan 15 jaar. Dus dat afgelopen vrijdag er een akkoord is bereikt over de uitwerking van het Pensioenakkoord, is op zich een goed bericht. Toch zitten er een hoop haken en ogen aan de (naar buiten druppelende) uitwerking van dat akkoord.
De nadruk heeft altijd al gelegen op een uitwerking voor pensioenfondsen. Dat beschikbare premieregelingen of regelingen die bij verzekeraars zijn ondergebracht pas heel laat op het vizier zijn gekomen, maakt deze uitwerking pijnlijk duidelijk. Want wat is de oplossing? Die is er niet! Voor bestaande medewerkers blijft alles bij het oude en de nieuwe groep (jongere?) medewerkers betaalt de prijs door wel over te moeten naar het nieuwe stelsel. Een groep die eigenlijk, zo vaak bij arbeidsvoorwaardelijke veranderingen, de klappen moet opvangen. Of het nu gaat om het behoud van bestaande verlofregelingen, het verschil in eigen bijdragen in de pensioenregeling of leasebedragen. Kenmerkend is dat we vaak de weg van de minste (huidige!) weerstand zoeken.
Vanuit duurzaam werkgeverschap kun je serieuze vraagtekens zetten bij deze kort door de bocht oplossing voor beschikbare premie- en verzekerde pensioenregelingen. De kans is groot dat je straks twee compleet verschillende regelingen hebt als werkgever. Daarbij laten we, nu nog even bewust, buiten beschouwing het scala aan bestaande overgangsregelingen (als gevolg van eerdere wettelijke wijzigingen) die er vaak nog zijn.
Los van de complexiteit in de uitvoering, waar meerdere partijen dit weekend ook al over vallen, zien wij een groter en dieper probleem. Een werkgever bekrachtigt met de invulling van de arbeidsvoorwaarden een bepaalde identiteit. Wie ben je als organisatie, waar sta je voor en welke mensen wil je graag bij je hebben werken. Door grote verschillen te laten ontstaan, wordt je verhaal inconsistent en op den duur ook ongeloofwaardig. Het huidige voorstel dat bestaande medewerkers, zolang ze in dienst zijn, voorlopig niet overgaan naar het nieuwe systeem creëert ongelijkheid. Daarbij loop je als organisatie een serieus risico gouden ketenen te creëren. Als huidige medewerkers van baan wisselen raken zij hun status kwijt en zijn voor een nieuwe organisatie “nieuwe medewerkers”. Dit kan naast problemen op de korte termijn ook grote risico’s opleveren op de langere termijn als de mobiliteit van medewerkers daardoor stagneert.
Dus voordat we massaal allemaal bestaande toezeggingen in stand houden, zou onze aanbeveling zijn om goed na te denken over wat je uiteindelijk wilt uitdragen naar je huidige maar zeker ook toekomstige medewerkers.
Wil je meer weten over de details voor jouw specifieke pensioenregeling? Lees hier verder.