Pensioenfondsen met dezelfde adviseur maken vaker zelfde keuzes

Onderzoekers van DNB zijn bang dat pensioenfondsen hun oren te veel laten hangen naar hun adviseurs. Dat staat in een studie naar de netwerken van pensioenfondsen die woensdag verschijnt in economenvakblad ESB. Daaruit blijkt dat pensioenfondsen met dezelfde adviseur 'een sterke neiging hebben dezelfde strategische keuzes te maken'. Het bestuur neemt volgens de onderzoekers, beleidsmedewerkers van DNB, dan mogelijk niet de beste besluiten voor dat specifieke fonds. Daarnaast kunnen systeemrisico's toenemen.

Meer risico

De onderzoekers wijzen met name op de rol van actuariskantoren: slechts tien kantoren adviseren 90% van de pensioenfondsen. In 2015 kregen pensioenfondsen met een te lage dekkingsgraad eenmalig de kans om meer risico te nemen in hun beleggingsbeleid. Normaliter is dit niet toegestaan. De onderzoekers tonen aan dat er een 60% hogere kans is dat een pensioenfonds hiervoor koos als andere pensioenfondsen met dezelfde actuaris dit ook deden. Dat effect blijft overeind als gecontroleerd wordt voor andere variabelen, zoals grootte, dekkingsgraad, leeftijd van de deelnemers of het type pensioenfonds.

‘Deze besluiten zijn mogelijk niet optimaal, gegeven de karakteristieken van het pensioenfonds’, schrijven Dirk Broeders, die ook bijzonder hoogleraar is in Maastricht, Allard Bruinshoofd en Mustafa Kilinc. Zij waarschuwen ook voor 'systeemrisico’s' wanneer pensioenfondsbestuurders hun keuzes te veel laten sturen door adviseurs in plaats van door hoe het eigen fonds ervoor staat. ‘Pensioenfondsen gaan dan meer op elkaar lijken, waardoor de diversiteit in de pensioensector afneemt.’

Daar valt wel op af te dingen dat schaalvergroting in de pensioensector door de toezichthouder en politiek wordt aangemoedigd, wat ook leidt tot meer eenvormigheid. En ook wet- en regelgeving zelf leveren prikkels op waardoor pensioenfondsen dezelfde keuzes maken. Overigens schrijven de onderzoekers ook dat zij in deze studie niet aantonen dat de genomen besluiten nadelig zijn voor de deelnemers van de fondsen.

Pensioenadviseur Ronald Doornbos zet hier zijn vraagtekens bij.

Lees het volledige artikel van het FD.

De redactie van Focus Orange publiceert met regelmaat artikelen op het gebied van personeelstrategie, beloningen, duurzame inzetbaarheid, pensioen en people analytics. Contact opnemen met de redactie kan via redactie@focusorange.com.

Populaire berichten

Deel dit artikel

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Scroll naar top