Premiepensioenen populair bij kleine en jonge bedrijven

Bij bedrijven met relatief weinig werknemers zijn premiepensioenen populair. Meer dan twee derde van deze bedrijven heeft zo’n pensioenregeling waarbij alleen de premie vaststaat en het pensioen afhangt van de beleggingsresultaten.

Dat blijkt uit een pensioenbenchmark onder 130 bedrijven van adviesbureau Focus Orange. Grotere bedrijven (meer dan 500 werknemers) hebben juist veelal een traditionele middelloonregeling, waarbij een bepaald vast pensioen wordt beloofd, volgt uit de benchmark.

Deze cijfers laten volgens Focus Orange zien dat de pensioenmarkt aan het veranderen is. ‘Jonge bedrijven, die nog weinig werknemers hebben, kiezen meestal voor een premieregeling. De gevestigde bedrijven kennen juist veelal nog middelloonregelingen’, aldus Marc Starink van Focus Orange.

Ook blijkt de voorkeur voor een bepaalde pensioenregeling sterk per sector te verschillen. Bij de zakelijke dienstverleners (advocaten, accountants, consultants) en in de IT-sector heeft 90% van de bedrijven een premieregeling volgens de benchmark. In de financiële sector en industrie heeft het merendeel van de bedrijven juist een middelloonregeling. Dat hangt onder meer samen met cao’s, stelt Starink: ‘De banken hebben bijvoorbeeld een cao en daarin is vastgelegd dat zij een middelloonregeling hebben.’ Ook speelt de dominantie van vakbonden een rol volgens Starink. 'Die zijn over het algemeen allergisch voor individuele premieregelingen.'

Lees het volledige artikel met Marc Starink in Het Financieele Dagblad.

Geschreven door

Marc Starink is senior consultant bij Focus Orange. Als actuaris heeft hij meer dan 15 jaar ervaring in pensioenadvisering aan werkgevers en pensioenfondsen. Marc richt zich op veranderprocessen van ontwerp en uitvoering van pensioenregelingen en M&A trajecten.

Populaire berichten

Deel dit artikel

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Scroll naar top