Nog weinig animo bij zowel klanten als aanbieders van variabel pensioen

Wie nu een vast pensioen aankoopt, heeft veel last van lage rente. Cindy Centen en Eko Loijenga stellen dat nog maar weinig mensen gebruik maken van de mogelijkheid om te kiezen voor een variabel pensioen. Dat mag nu bijna een jaar, maar zowel de aanbieders van pensioenen als hun klanten zijn nog terughoudend.

Variabel pensioen, dat stijgt en daalt met de markt en de rente, moet een uitkomst bieden voor de snel groeiende groep mensen met een premie- en of kapitaalovereenkomst. Zij moeten op hun pensioendatum een pensioenuitkering aankopen. Tot vorig jaar was dat altijd een vast bedrag voor de rest van hun leven. 'Door de lage rente kan die pensioenuitkering veel lager uitvallen dan verwacht, dat kan tientallen procenten schelen', zegt pensioenadviseur Cindy Centen van Focus Orange.

VVD-kamerlid Lodders en staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken hebben daarom vorig jaar met de wet verbeterde premieregeling het variabel pensioen mogelijk gemaakt. Daarbij wordt de uitkering niet in een keer, maar jaarlijks aangekocht. De rest van het opgebouwde pensioenkapitaal wordt gewoon nog voor hen belegd. Gepensioneerden kunnen dan toch nog profiteren van een rentestijging of beleggingswinsten en een hogere uitkering krijgen. Maar zij lopen ook het risico dat hun pensioen daalt als het tegenvalt.

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben een premie- en of kapitaalovereenkomst. De verwachting is dat deze groep de komende jaren alleen maar toeneemt, naarmate meer werkgevers kiezen voor een beschikbare premieovereenkomst (DC in jargon) voor hun personeel, in plaats van een uitkeringsovereenkomst (DB). De komende jaren zal het aantal mensen dat staat voor de keus vast of variabel dan ook snel toenemen.

Lees het volledige artikel van het FD.

 

Eko Loijenga heeft meer dan 20 jaar ervaring als pensioenadviseur. Hij is actuaris met als specialisme pensioenen en sociale verzekeringen en daarnaast lid van het Koninklijk Actuarieel Genootschap.

Cindy Centen is senior pensioenconsultant bij Focus Orange. Na het behalen van haar studie Toegepaste Wiskunde aan de Universiteit Twente is Cindy gaan werken in de pensioenwereld. Inmiddels heeft Cindy 20 jaar ervaring opgebouwd bij onder andere adviesbureau Towers Perrin en verzekeraar Achmea.

Populaire berichten

Deel dit artikel

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Scroll naar top