Werkgever kan persoonlijk pensioen tot succes maken

Werkgevers moeten pensioen niet alleen zien als kostenpost. Pensioen kan weer een gewaardeerde arbeidsvoorwaarde worden. Werkgevers moeten dan wel meer regie nemen dan ze nu doen, stellen Gaston Siegelaer en Ronald Doornbos.

Vorige maand betoogden Lusardi, Starink en Velthuijsen dat de doorsneepensioenspaarder zelfstandig goed onderbouwde beleggingskeuzes moet kunnen maken om persoonlijk pensioensparen tot een succes te kunnen maken. Een dag later bleek uit een onderzoek door Willis Towers Watson onder 68 werkgevers waaruit bleek dat zij weinig fiducie hebben in de zelfstandigheid van medewerkers rond pensioen. Een kleine meerderheid van de werkgevers (rond 55%) ziet een taak voor zichzelf weggelegd om medewerkers te helpen bij pensioenkeuzes.

Twee misvattingen over persoonlijk pensioensparen komen hierdoor haarscherp naar voren. De eerste misvatting is dat we van medewerkers mogen verwachten dat ze zelf beleggingsbeslissingen moeten nemen. De tweede misvatting leeft onder 45% van de werkgevers, namelijk dat er voor hen geen taak is weggelegd.

Lees het volledige artikel van Pensioen Pro.

Geschreven door

Ronald Doornbos is partner en medeoprichter van Focus Orange en leid de pensioenpraktijk. Met een achtergrond als econometrist en actuaris heeft hij veel ervaring opgedaan als adviseur van grote ondernemingen en als (certificerend) actuaris van een groot aantal pensioenfondsen in Nederland.

Populaire berichten

Deel dit artikel

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Scroll naar top