Leve de digitale revolutie! Nieuwe rol voor actuarissen?

De digitale revolutie dendert door. Aangejaagd door de snelgroeiende rekenkracht van computers en door inzet van kunstmatige intelligentie, genereert data analytics inzichten die de kwaliteit van beslissingen sterk gaan verbeteren en de handelingssnelheid verhogen.

Slecht nieuws voor de rekenmeesters bij uitstek? Nee, er ligt juist een mooie uitdaging voor het grijpen. Actuarissen begrijpen bij uitstek de potentie van de nieuwe reken- en analysekracht. Bovendien weten ze vrijwel alles over financieel modelleren. Als ze inzien hoe deze combinatie bedrijven – in de breedste zin – rendement kan leveren, zit elke organisatie op hen te wachten. Maar er is meer.

Bedrijven en instellingen lopen het levensgrote risico dat zij overweldigd worden door wat de digitale revolutie allemaal mogelijk maakt. Er zijn eindeloos veel technische mogelijkheden, maar die zijn lang niet allemaal relevant, nuttig of bruikbaar. Bovendien is tijd kostbaar en beschikbare software engineers schaars.

Daarom is de eerste uitdaging het vinden van de juiste ‘product-market-fit’, zoals dat in start-up-taal heet. Als dat helder is, kan er gericht geïnvesteerd worden in iets dat echt waarde creëert. Een tweede uitdaging ligt in de uitvoering: het is niet zozeer een kwestie van veel whizzkids aan het werk zetten, als wel van goed prioriteren en multidisciplinaire teams laten samenwerken.

Een voorbeeld van een ogenschijnlijk slechte product-market-fit zijn de nieuwe smartphones die nu op de markt komen. Ze zitten boordevol nieuwe functionaliteit zoals besturing via handgebaren. We zien vaak niet hoe dit ons leven makkelijker kan maken. Er is dan ook een derde uitdaging: het toegankelijk maken van wat de digitale revolutie ons biedt, zodat nieuwe toepassingen gebruikt worden en de beoogde waarde wordt gecreëerd.

Laat de actuaris van de toekomst nu opstaan en organisaties de weg leiden bij deze drie uitdagingen. Bijvoorbeeld door de rol van ‘analytics-vertaler’ op te pakken. Iemand die de techniek begrijpt, teams laat samenwerken en steeds de advocaat is om eindgebruiker en doelstelling te verbinden. De nieuwe rollen die ik zie voor de actuarissen zijn scrummaster, product owner, analytics leader en business intelligence leader. Lang leve de revolutie

Lees het volledige artikel.

Geschreven door

Dirk Jonker is founding partner bij Focus Orange. Al ruim 10 jaar adviseert hij bedrijven hoe zij competitief voordeel kunnen behalen met de effectieve inzet van het menselijk kapitaal, gebruikmakend van People Analytics. Dit resulteerde in Crunchr, de online Workforce Reporting & People Analytics oplossing, waar People Analytics toegankelijk wordt gemaakt.

Populaire berichten

Deel dit artikel

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Scroll naar top