Prestatiebeloning uit de gratie bij millennials

Aanstormend talent maalt nauwelijks om een bonus. Dat blijkt uit onderzoek van consultant Deloitte en Crunchr, een jong softwarebedrijf dat voor hr-afdelingen personeelsdata analyseert. Als bijna afgestudeerde studenten en jonge professionals zestien arbeidsvoorwaarden moeten rangschikken, eindigt prestatiebeloning bijna onderaan. Alleen pensioen vinden ze als arbeidsvoorwaarde nog minder belangrijk. Uitdagend werk en ontwikkeling staan daarentegen voorop. Een goed salaris komt pas op de derde plaats.

Dat de prestatiebonus verliest aan populariteit is opmerkelijk tegen de achtergrond van de krappe arbeidsmarkt. Ook in Nederland dreigt een schreeuwend tekort aan vooral digitaal talent. Maar het past wel in een trend, bevestigt Jannes van der Velde van werkgeversorganisatie AWVN. Volgens hem hangt dat samen met de behoefte van vooral jongere generaties aan meer zingeving. Nadat de banken - onder druk van de kredietcrisis - het spits hebben afgebeten, zint inmiddels een bredere groep bedrijven op alternatieven voor een prikkel die uiteindelijk niet erg effectief wordt geacht. Een voorbeeld is telecombedrijf T-Mobile, dat onlangs de individuele prestatiebeloning heeft afgeschaft.

Besparing
‘De beloning moet oké zijn', zegt Dirk Jonker, oprichter en directeur van Crunchr, 'maar die gaat het verschil niet meer maken.’ De cruciale groep van digitale talenten kun je volgens hem misschien nog wel binnenhalen, maar zijn ze ook heel snel weer weg. 'Onze eigen medewerkers zijn voor 90% millennials. Ze krijgen niet het hoogste loon, maar toch blijven ze bij ons. Ontwikkeling en vrijheid tellen voor hen veel zwaarder.' Millennials, ook wel de generatie Y genoemd, zijn geboren tussen 1980 en 2000. Volgens hem is het op basis van gedetailleerde kennis over hun wensen goed mogelijk om werknemers een veel persoonlijker arbeidsvoorwaardenpakket aan te bieden dan de eenheidsworst die nu uit de cao-onderhandelingen komt. 'En als je weet wat mensen willen, kun je zo ook beter behouden.' Dat kan een forse besparing opleveren, al zegt Jonker liever dat je voor hetzelfde geld grotere tevredenheid kunt bereiken bij het personeel. 'Er zit 20% ruis op 70% van de kosten.'

Lees het volledige artikel van FD.

De redactie van Focus Orange publiceert met regelmaat artikelen op het gebied van personeelstrategie, beloningen, duurzame inzetbaarheid, pensioen en people analytics. Contact opnemen met de redactie kan via redactie@focusorange.com.

Populaire berichten

Deel dit artikel

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Scroll naar top