Waarom je beter af bent (en blijer) zonder bonus

Zelfs als je niet in de sales werkt, is het afspreken van een bonusregeling de normaalste zaak van de wereld. Maar werkt zo’n constructie wel als ‘bemoedigend extraatje’ of werkt het juist averechts? En is een bonus wel zo eerlijk als niet al je collega’s er een krijgen? Intermediair sprak erover met experts en ervaringsdeskundigen.

"Jonge professionals vinden een variabele verloning zelfs minder belangrijk dan een pensioenregeling. Wat de nieuwe generatie wil, is uitdagend werk en persoonlijke ontwikkeling."

Een Amerikaanse werkgever was zó content met zijn achthonderd man personeel dat hij hen beloonde met een Caribische cruise van een week. Wie geen zin had in de zonnige vakantie, kreeg een geldbedrag van 900 dollar en mocht die week vrij nemen. Only in America, of kunnen bedrijven in Nederland er ook wat van? Een rondje navraag leert dat onze werkgevers inderdaad iets ingetogener zijn: snoepreisjes reiken hier hoogstens tot weekendjes weg naar Londen of Praag. Maar ook op andere manieren mogen Nederlandse bedrijven graag hun genoegen uiten: van uitgebreide kerstdiners en winkelen op de baas z’n kosten tot een mooie kinderwagen bij gezinsuitbreiding.

Zeker, een extraatje met een persoonlijke touch laat als niets anders zien hoe blij je baas met je is, beaamt Hein Haenen. Hij is als communicatieadviseur gespecialiseerd op het gebied van beloning en is mede-auteur van het boek ‘Bovenbazen’, over de scheefgroei van beloning door onder andere bonussen. Een bonus is als een klopje op de schouder, vertelt hij: een positief gebaar dat bevestigt hoe goed je het doet. Onverwachte weekendjes weg zijn daar inderdaad een goed voorbeeld van: zelf heeft hij het ook meegemaakt bij zijn bedrijf Focus Orange, waar er ‘drie maanden later nog over gepraat werd’.

Lees het volledige artikel op intermediair.nl.

De redactie van Focus Orange publiceert met regelmaat artikelen op het gebied van personeelstrategie, beloningen, duurzame inzetbaarheid, pensioen en people analytics. Contact opnemen met de redactie kan via redactie@focusorange.com.

Populaire berichten

Deel dit artikel

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Scroll naar top