Waarom vertellen we elkaar niet gewoon wat we verdienen?

Volgens managementprofessor David Burkus leidt transparantie over salaris tot een betere werkplek, maar de meningen hierover zijn verdeeld. We vertellen het liever niet aan onze buren en al helemaal niet aan de buren aan de andere kant van ons bureau. Er zouden discussies ontstaan, er zou ruzie komen – misschien leidt het zelfs tot ontslag. Maar wat zou er gebeuren als je al die geheimzinnigheid wegneemt en je salaris simpelweg niet langer geheimhoudt? De laatste tijd verschijnen er in de nationale media veel berichten over en ook het nieuwe tv-programma ‘Wat verdien jij?’ op NPO1 houdt de gemoederen flink bezig. Terecht?

Organisatie-expert David Burkus onderzocht het en kwam met een opmerkelijke vinding. Volgens hem is de hoogte van je inkomen delen met je collega’s een van de slimste dingen die je kunt doen, zo legt hij uit in een TED-talk die al bijna twee miljoen keer is bekeken. Burkus: ‘Studie na studie bewijst dat wanneer mensen weten wat hun collega’s verdienen, ze harder werker, beter werken en meer betrokken zijn.’ In veel organisaties zal dit een behoorlijke cultuuromslag vereisen. Op het praten over je salaris berust nog een groot taboe: in Europa praat slechts 20 procent van de werknemers er openlijk over en in Nederland ligt dat percentage op 23 procent, zo blijkt uit onderzoek van vacaturesite StepStone. Ook grappig: de helft van de mensen deelt het slechts met familie en eenderde heeft het er met helemaal niemand over.

Toch is het belangrijk dat er openheid komt, vindt de Amerikaanse onderzoeker. De geheimhouding leidt namelijk tot zogenoemde informatiesymmetrie. Dat is een term uit de economie die aanduidt dat de ene partij over meer of over betere informatie beschikt dan de andere. Dit creëert op den duur een onbalans, die uiteindelijk kan leiden tot marktfalen – en kunstmatig lager gehouden salarissen. Burke: ‘Anderen laten weten wat je verdient voelt misschien wat ongemakkelijk. Aan de andere kant: de mogelijkheid dat je gediscrimineerd wordt of dat je vrouw, dochter of zus oneerlijk wordt beloond is een stuk erger, toch?’ Zo verdienen mannen in Nederland nog altijd gemiddeld 16 procent meer per uur dan vrouwen, volgens cijfers van Eurostat.

Leuk, als het in de praktijk tenminste zo zou werken. Maar dat doet het niet, zegt beloningsexpert Jessica Rehe van Focus Orange. ‘Transparantie legt het probleem wel bloot, maar het lost het niet op.’ Het creëert volgens haar alleen maar extra wrevel op de werkvloer omdat het voor individuele medewerkers lastig is een goede vergelijking te maken en er veel variabelen ten grondslag liggen aan beloningsverschillen. En ook: hoe laag salaris ook steevast eindigt in werknemerstevredenheidsonderzoeken, bewezen is dat mensen helemaal niet tevredener worden wanneer ze meer gaan verdienen.

Lees het volledige artikel op Intermediar.com.

De redactie van Focus Orange publiceert met regelmaat artikelen op het gebied van personeelstrategie, beloningen, duurzame inzetbaarheid, pensioen en people analytics. Contact opnemen met de redactie kan via redactie@focusorange.com.

Populaire berichten

Deel dit artikel

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Scroll naar top